Financiële afspraken

Nieuwe schooljaar, nieuwe afspraken

De zomervakantie is alweer bijna achter de rug. Zes weken klinkt lang, maar toch vliegt de tijd altijd weer voorbij. En als we leuke dingen doen, zoals op vakantie gaan, lijkt de tijd nog sneller te gaan. Voor veel kinderen gaat, helaas, het nieuwe schooljaar weer beginnen. Tijd dus voor ouders om afspraken te maken en alles samen met hun kids op een rijtje te zetten!

Nieuwe voornemens

Nieuwe voornemens horen niet alleen bij nieuwjaarsdag. Ook bij een nieuw schooljaar is het lekker om plannen te maken. Voor alle activiteiten rondom werk, sporten, hobby’s en kinderen. De agenda vullen, nieuwe doelen bepalen en duidelijke afspraken maken. Het is even werk, maar overzicht geeft de rust waar iedereen het goed op doet.

Tijd voor een nieuw zakgeldcontract?

Ook op het gebied van zakgeld is het goed om weer afspraken te maken. Is het tijd om het bedrag te verhogen? Krijgt uw kind het zakgeld contant of (gedeeltelijk) digitaal? Zijn de afspraken wat mag en wat moet van het zakgeld nog steeds helder? Plan een moment om hier samen naar te kijken en alles vast te leggen. Het invullen van een zakgeldcontract helpt hierbij. Natuurlijk inclusief handtekening van u en uw kind. Dat maakt het document nog waardevoller.

Denk aan kleed- en belgeld!

Niet alleen over zakgeld maakt u afspraken met uw kind. Denk ook aan kleed- en belgeld. Ook deze geldzaken verdienen aandacht. Zit bij het kleedgeld bijvoorbeeld ook een bedrag voor de winterjas of voor de sportschoenen? En welke afspraken maakt u samen als uw kind meer belt dan dat het abonnement toelaat? Of wie betaalt de kosten als het scherm van de mobiel kapot is? Door vooraf de afspraken vast te leggen, voorkomt u onduidelijkheid achteraf.

Totaaloverzicht

Niet alleen voor uzelf, maar ook voor uw kind is het goed om overzicht te krijgen en houden in alle geldzaken. Voor jonge kinderen betekent dit regelmatig de spaarpot en/of portemonnee omkeren en het geld tellen. Oudere kinderen kunnen aan de slag met de betaalrekening en/of spaarrekening. Laat ze controleren of er op de betaalrekening per maand net zoveel geld binnenkomt als dat er uit gaat. Waar ze veel geld aan besteden en of ze misschien geld van de betaal- naar de spaarrekening kunnen overzetten. Via de Mobiel Bankieren app is dit makkelijk te doen. En heeft uw kind nog geen betaal- en/of spaarrekening? Dan is dit nieuwe schooljaar een mooi moment om een rekening te openen. Zo leert uw kind niet alleen omgaan met contant geld, maar ook met digitaal geld.

JongWijs

Wilt u meer tips over de (financiële) opvoeding van uw kind? Met het JongWijs pakket ondersteunen wij de ouders bij het spelenderwijs financieel opvoeden van hun kinderen. Meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via 0591-571000 of kom gezellig langs in één van onze kantoren.

Bron: https://regiobankadviseurs.nl/nieuws/school-gaat-weer-beginnen